Touko- ja syyskuu 2017 ja Vapepa

Olen vuorollani Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) 1. valmiuspäivystäjänä tammi-, touko- ja syyskuussa 2017. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että päivystyspuhelin kulkee mukanani joka paikassa koko ajan. Jos viranomainen soittaa siihen, se menee sillä hetkellä kaiken muun edelle. Sen jälkeen alan hälyttämään muut päivystäjät hommiin, ja vapepa-johtajan ja muut lähtijat tapahtumapaikalle. En lähde mihinkään, vaan ns. hanskat putoavat siihen muulta osin ja levitän kansiot ja paperit ja avaan VirVen ja keskityn vain hälytyksen käynnistämiseen. Yleensä kyse on jonkun ihmisen turvallisuudesta ja myös elämästä. Hän on meille tuntematon, ja silti jonkun lapsi, puoliso, sisarus, vanhempi, ystävä – läheinen. Muina aikoina ympäri vuoden olen valmiudessa lähtemään etsimään koirani kanssa tai ilman, tai itse vapepa-johtajaksi.

hnen29042016

Pelastuskoiraoppilas Hukkanen henkilöhakuharjoituksissa 2016.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos puhelu keskeyttää työni oikein hankalasti, voimme joutua jatkamaan toisena päivänä. Mm. tätä varten kursseille ilmoitettuihin aikatauluihin on aina laitettu myös ”varakerta”. Tämä otetaan käyttöön, jos joudun itse perumaan kurssikerran. Jos se tarvitaan, ilmoitan vielä uuden varakerran tarvittaessa. Jos joudun hälytyksen takia perumaan kurssin, kun olet jo saapunut paikalle, toivoisin, että sinäkin antaisit vähintään ymmärtämysesi panokseksi Vapepan käyttöön sillä hetkellä ilman, että harmistuisit kovin. Voit myös itse liittyä johonkin yhdistykseen, jolla on hälytysryhmä olemassa, ja niin ollen lähteä itsekin esim. kadonneen ihmisen etsintöihin. Tällöin olisit itsekin niiden joukossa, jotka saavat lähtöluvan.
Jos taas hälytys tulee yksityistuntien aikaan, tunti voi peruuntua ennalta arvaamattomasti (olisikin kätevää, jos tietäisimme etukäteen jonkun ihmisen katoamisen). Jos tämä on yksityistuntilaisesta aivan sietämätön ajatus, voimme varata tunnin seuraavalle kuukaudelle kuin päivystyskuukausi.
Jos tunti (yksityinen tai kurssi) keskeytyy ennen viimeistä neljännestä hälytyksen takia, en veloita siitä, vaan vasta seuraavasta tunnista jolle sovitaan uusi aika – ja joka toteutuu. Näin otan yrittäjänä itse ”takkiin” tulonmenetyksiä, koska pidän tätä erittäin tärkeänä vapaaehtoistyönä.
Voit tutustua lisää Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaan Vapepan kotisivuilla tai vaikka jututtamalla minua joskus sopivassa välissä.